ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ PLAYMOBIL ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΤΩΡΑ!

Δεν φοβόμαστε να μιλάμε άσχημα, τυπικά, ευγενικά, να φοράμε κοστούμι, jeans ή φόρμες. Η ζωή τα χει όλα...

HOME PAGE - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

HOME PAGE - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
www.antiitroktiko.blogspot.com

Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

Σπήλαιο Παιανίας-Κουτούκι, διπλα στην Αθηνα

Σχόλιο Antii : Σε ένα φοβερό blog που αφορά περισσότερο, offroad προορισμους και αξιοθέατα -μακρυά από κοπαδια τουριστών, αλλα κοντα στην πεμπτουσία  της αληθινης εννοιας του τουρισμου- βρήκαμε και αυτή την ομορφη παρουσιαση του Σπηλαιου της Παιανίας στην Αττικη, το οποίο πολλοί Αθηναίοι αγνοούν ενώ η συντρηπτική πλειοψηφία(και παμε στοιχημα για αυτό) δεν εχει παει.

Η τυχερή Αττική διαθέτει ένα πανέμορφο σπήλαιο στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, πάνω από το χωριό Παιανία.
Σήμερα είχαμε καύσωνα στην Αθήνα, ανεβαίνοντας στο βουνό στο δρόμο για το σπήλαιο η θερμοκρασία έπεσε στους 35 βαθμούς, το καλύτερο ήταν όμως ότι μέσα στο σπήλαιο η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή χειμώνα - καλοκαίρι στους 17 βαθμούς.
Η ιστορία του με λίγα λόγια έχει ως εξής, το 1926 ένα κατσικάκι
γλιστράει σε μια μικρή τρύπα και πέφτει σε μικρό σχετικά βάθος, ο βοσκός καλεί σε βοήθεια έναν πηγαδά, ο οποίος λόγω εμπειρίας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει δροσερός αέρας από κάτω, διαδίδει τα νέα στο Κορωπί και ένας δημοσιογράφος καλεί το ζεύγος Πετρόχειλου (φημισμένοι σπηλαιολόγοι) να εξερευνήσουν το σπήλαιο. Η αρχική τρύπα μέχρι να καθαριστεί από τα σχεδόν 30 μέτρα χώματα και προσχώσεις πήρε κάπου 20 χρόνια, έτσι τη δεκαετία του 50 το αρχικό βάραθρο που είχε ανακαλυφθεί από τον βοσκό έφτασε σε βάθος 38 μέτρα.
Οπως μας εξήγησε η ξεναγός όταν ενωθούν σταλαχτίτης με σταλαγμίτης τότε ονομάζεται κολόνα Ανάλογα το πάχος λοιπόν της μεγαλύτερης κολόνας του κάθε σπηλαιου, αντιλαμβανόμαστε την ηλικία του, εδώ η μεγαλύτερη κολόνα έχει διάμετρο κάπου 10 μέτρα, έτσι το έχουν υπολογίσει ότι έχει ηλικία 2.100.000 ετών.
Δεν θα μπορούσε φυσικά η ανθρώπινη παρέμβαση να μην έχει κάποιο καταστροφικό αποτέλεσμα, έτσι και δω υπάρχει μαύρη μούχλα ως αποτέλεσμα της περιέργειας των δίποδων που αγγίζουν το σπήλαιο, με αποτέλεσμα η λιπαρότητα των χεριών μας να το καταστρέφει Επίσης η τσιγκουνιά τω δίποδων αφήνει το σπήλαιο με θερμά φώτα, αντί για καινούργια ψυχρά, με αποτέλεσμα την πράσινη μούχλα στο σπήλαιο.
Το μικρόκλιμα του σπηλαίου έχει από το 1950 χαλάσει ευτυχώς όχι οριστικά.
Αλλο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία χώρου αναμονής των επισκεπτών και με τον καύσωνα δεν είναι και το καλύτερο να περιμένεις.
Εσωετρικά τα σχοινιά σε καποια σημεία έχουν φθαρεί, τα σίδερα έχουν σκουριάσει και το κυριότερο, το τσιμέντο γλυστράει .
Ενα ζευγάρι Ελλήνων του εξωτερικού αναζητούσε dvd του σπηλαίου ή άλλο διαφημιστικό υλικό, θυμάμαι την απορία τους ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους όταν οι υπεύθυνοι τους είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε καν απλή καρτ ποστάλ για ενθύμιο εδώ και πολύ καιρό.
Πολλοί λένε ότι είναι από τα ομορφότερα σπήλαια στην Ελλάδα, εγώ μένω στην ανάγκη της σωστής λειτουργίας ενός σπηλαίου δίπλα σε μια πόλη των 6.000.000 κατοίκων.
Αν δεν πέσουν φράγκα, βλέπω το σπήλαιο να κλείνει με ανεπανόρθωτες ζημιές.
Είσοδος για ενήλικες 5 ευρώ για παιδιά 3 ευρώ, περίπου κάθε μια ώρα η ξενάγηση.