Ανθιμος: "Να τελειώνουμε να την λένε Σλαβομακεδονία" είπε ο Μπουτάρης και έχει δίκιο προς τιμήν του!" Δείτε σε βίντεο τη δήλωση του στο πρωινό του MEGA, στους Καμπουράκη και Οικονομέα, αλλά και την μη στήριξη του στον Σεραφείμ Πειραιώς για τις ρατσιστικές του δηλώσεις.
Αυτό που είχε προταθεί και προωθηθεί 2 δεκαετίες πριν από τον Κωνσταντινο Μητσοτάκη, πλέον αποκτά με απροσδόκητο τρόπο οπαδούς από διάφορες πλευρές. Η ονομασία "Σλαβομακεδονία", μπορεί να είναι πλέον καμμένη, το άνοιγμα όμως της συζήτηση αυτής περί Σλαβομακεδονίας, σηματοδοτεί κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Την σχετική μετακίνηση των πιό ακραίων ελληνικών θέσεων προς πιο πρακτικές θεωρήσεις επί του θέματος. Φαίνεται πως υπάρχει μια απροσδόκητη συνειδητοποίηση σε μερίδα κόσμου, ότι δεν οφελεί την πατρίδα μας, το να σέρνουμε ΑΛΛΟ ένα εθνικό προβλημα ξωπίσω μας, χωρίς να το λύνουμε και χωρίς να προσπαθούμε βαση της πραγματικότητας να δούμε προς τα που μπορούμε να κινηθούμε.
Είναι σημαντικό όμως να θυμηθούμε τι προηγήθηκε και φτάσαμε σε αυτή τη κατάσταση, ώστε να ακούμε τον μητροπολίτη Ανθιμο, αλλά και άλλους καλούς πατριώτες να φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με τη λύση "Σλαβομακεδονία".
Όσο και να κατακρίνει κάποιος τον Μητσοτάκη, όσο και να υπάρχουν μερικοί που βγαζουν σπυριά ακούγοντας το όνομα του και κάποιοι άλλοι που πατάνε 100στάρι προς την αντίθετη μεριά βλέποντας τη φάτσα του ... σε μερικά θέματα ο χρόνος τον αποδεικνύει σωστό και διορατικό. Η λύση Σλαβομακεδονία προωθούταν από την κυβέρνηση του και ήταν προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί σχεδόν με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυναμεις για να την περάσει. Τελικά, η ανώριμη ακόμα ελληνική κοινωνία (αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, εσωκομματική αντιπολίτευση Σαμαρά αλλά και ο απλός κόσμος που δεν ξέραμε από διπλωματία και διεθνείς σχέσεις) νίκησε μια νίκη που ουσιαστικά ήταν αχρειαστη και οδήγησε τη χώρα μας χρόνια αργότερα στο να επιζητάει μια λύση όπως το Σλαβομακεδονία, ως σαν να ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Για την ιστορία, αν εμείς τότε παρουσιαζόμασταν ενωμένοι ως προς το τι θέλαμε, ο Γκλιγκόροφ -συμφωνα με αποκαλύψεις διπλωματικών παραγόντων της τότε εποχής- φαινόταν ότι μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις της αλβανικης μειονότητας των Σκοπίων, μιας και ο ίδιος σε δημοσιες ομιλίες του διακηρυττε ότι "Είμαστε Σλάβοι και δεν πρέπει να το ξεχνάμε". Και μπορούσε τότε να περάσει αυτή τη θέση γιατί το κρατίδιο των Σκοπίων ήταν στην πρώτη ασταθή φάση του και οι Αλβανοί δεν είχαν οργανωθεί ακόμα και δεν είχαν καν αναγνωρισμένα δικαιώματα ως μειοψηφίας. Αλλωστε ακόμα και με το ζόρι να το είχε καταφέρει ο Γκλιγκόροφ, το πολύ-πολύ αν δεν το δέχονταν οι Αλβανοί, να ενδυναμωνόταν η αποσχιστική τους τάση από τα Σκόπια. Πλέον όμως το Σλαβομακεδονία φαίνεται αδυνατο να περάσει ως λύση στο γειτονικό κράτος, αφού με τον καιρό και φανατίστηκαν αλλά και οι Αλβανοί πλέον έχουν κερδίσει μια καλύτερη θέση στην διακυβερνηση του κράτους. Αποτέλεσε μεγάλο μας εθνικό λάθος τότε, το γεγονός ότι δεν παρουσιάσαμε ένα συμπαγές εθνικό μετωπο πιέζοντας προς μια και μοναδική λύση.
Εμείς εδω στο antiitroktiko υποστηρίζουμε τη λύση Vardar Macedonia, για τρεις βασικούς λόγους: 1. Eίναι μια ονομασία που μπορουν να δεχθουν οι Αλβανοί 2. Το Vardar σαν λεξη υποδηλώνει το Σλαβικό στοιχείο και δεν είναι ουδέτερο σαν τα "New" "Upper" "North" 3. Η εθνικότητα μπορεί να ονομαστεί πλεον Vardar Macedonian, κατά το Saudi Arabian αλλα και σκετο Vardarians κατά το Saudis.
Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και άλλες προτάσεις, αλλά το σημαντικό είναι να αρχίσουν να πέφτουν στο τραπέζι διαφορες ονομασίες-λύσεις και να βαδίσουμε προς μια προετοιμασία επίλυσης του προβλήματος στα επόμενα χρόνια, βάση τη πραγματικότητας, για να είναι σε προχωρημένο στάδιο το θέμα μετά την απόσυρση ή πτώση του ακραίου και άμυαλου Νικολα Γκρουέφσκι (η οποία ελπίζουμε να γίνει σύντομα).