ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ PLAYMOBIL ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΤΩΡΑ!

Δεν φοβόμαστε να μιλάμε άσχημα, τυπικά, ευγενικά, να φοράμε κοστούμι, jeans ή φόρμες. Η ζωή τα χει όλα...

HOME PAGE - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

HOME PAGE - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
www.antiitroktiko.blogspot.com

Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

Μεγάλη έκπληξη! Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την πεντάδα των όσκαρς με τον Κυνόδοντα!

Μπράβο Λάνθιμε! Ανακοινώθηκαν οι  9 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες  (από τις 66 συνολικά απ' όλο τον κόσμο) και ο Γιώργος Λανθιμος είναι μέσα με τον προκλητικό  του "Κυνόδοντα"! Περιμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση των  5 τελικών υποψηφιοτήτων στις 25 Ιανουαρίου (αυτή την Τρίτη). Είναι η πρώτη φορά που το Κράτος δεν αναμειγνύεται στο ποιά ταινία θα στείλουμε υποψήφια για τα όσκαρς και είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που φτάνουμε σε τέτοιο σημείο. Στο Rottentomatoes ο Κυνόδοντας έχει approval rate 92% που το κάνει να είναι η καλύτερα βαθμολογούμενη ταινία, ξεπερνώντας ακόμα και το "Ποτε την Κυριακή" και τον Ζορμπά! Πάντως για όποιον θελήσει να δοκιμάσει να τη δει, θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και θετική ματιά ως προς την ακραία προκλητικότητα που χρησιμοποιεί, αλλά και την avante guarde ματιά του.


Μέχρι πέρυσι η ταινία που μας εκπροσωπούσε στα Οσκαρς, αναδεινκυονταν μέσα από τα Κρατικά Βραβεία. Φετος, και μετά από την μικρή επανασταση των ανθρώπων του κινηματογράφου -μέσω του κινηματος της ΟΜΙΧΛΗΣ- διοργανώθηκαν για πρώτη χρονιά τα λεγόμενα "ελληνικά oscars", όπου πρώτο λόγο είχαν οι ανθρωποι της τέχνης, κάτι που τελικά βγήκε σε καλό για τη χώρα μας. Ακόμα και αν δεν μπει στη δεκάδα, η ανακοινωση ότι επιλέχθηκε ως μέσα στην καλυτερη δεκάδα, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα κινηματογραφικά δεδομένα της Ελλάδος. Η ταινία είναι αρκετά αβαντ γκαρντ και θεωρείτε ότι αποτέλεσε μεγάλο ρίσκο ως επιλογή για τα πιο mainstream και πιο pop Oscars. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου όμως έχει δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα μετά τις συνεχείς βραβεύσεις της σε διάφορα φεστιβάλ ανα τον κόσμο εδώ και 1 χρόνο αλλά και τις δυνατες και θετικές κριτικές που έχει αποσπάσει. Nα σημειωθεί ότιο Ελληνικός κινηματογράφος έχει ανθίσει σαν άγριο λουλούδι τα τελευταία δύο χρόνια, όπου πολλοί έλληνες κινηματογραφιστές έχουν ξεπηδήσει μέσα από τα "ξερά χώματα" με τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις (σε σχέση με άλλες χώρες). 

Βασικό φαβορί για την κατακτηση του όσκαρ είναι το Μεξικάνικο Biutiful  του γνωστού και ήδη βραβευμένου με όσκαρ σκηνοθέτη Inarritu στο οποίο παίζει και ο Xavier Bardem. Ολές οι φετινές φιναλίστ για οσκαρ ξενογλωσσης ταινίας είναι από χώρες που εχουν σταθερή διαχρονικά πορεία στο θεσμό εκτός της Αλγερίας. Δείτε την short list: 
«Hors la Loi» του Rachid Bouchareb από την Αλγερία
«Incendies» του Denis Villeneuve από τον Καναδά
«In a Better World» της Susanne Bier από τη Δανία
«Κυνόδοντας» (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου από την Ελλάδα
«Confessions» του Tetsuya Nakashima από την Ιαπωνία
«Biutiful» του Alejandro Gonzalez Inarritu από το Μεξικό
«Life, above All» του Oliver Schmitz από τη Νότια Αφρική
«Tambien la Lluvia» του Iciar Bollain από την Ισπανία
«Simple Simon» του Andreas Ohman από τη Σουηδία