Σίγουρα έχει πολλά περισσότερα να αποκαλύψει αυτή η μαμουθ ψαριά του Wikileaks, αλλά χρειάζεται πολύ ψάξιμο όταν πρόκειται για σχεδόν 2.500.000 έγγραφα, αρχεία και τηλεγραφήματα δημοσίων αμερικάνικων υπηρεσιών. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρύματα των "λαγωνικών" που θα ασχοληθούν με την database όλο το επόμενο διάστημα. Παντως σε λίγο θα μπορείτε και εσείς να ψάξετε αν θέλετε (κουτσα-κουτσα και χωρίς κανένα ειδικό ΙΤ συστημα) στο website του wikileaks. Ποιός ξέρει ίσως να φέρετε εσείς κάτι στη επιφάνεια που θα ξεφύγει από τα ραντάρ των μεγάλων media!
Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι μια σταθερη κυβέρνηση είτε Συντηρητικών είτε Σοσιαλιστών, θα βοηθησει προς την κατεύθυνση επίλυσης του Μακεδονικου, υπονοώντας ότι θα κάνουμε πίσω στο θέμα της εθνικότητας. Βέβαια όλα αυτά είναι εκτιμήσεις ενός ατόμου. Παρόλαυτά είναι ενδεικτικό του τι αφήνουν οι πολιτικοί μας ως εντυπωση στον ξένο παράγοντα ... ότι μπορούμε να υποχωρήσουμε στο θεμα της εθνικότητας μέσω της αποδοχής των τωρινών βαρντασκιανων διαβατηρίων!
Την πρώτη φορά ήταν η βρετανική Guardian μέσω της οποίας έγιναν οι πρώτες δημοσιεύσεις των απορρητων έγγραφων του πολέμου του Ιράκ. Αυτή τη φορά -στην προσπάθεια του Julian Assange να βρει υποστηρικτές και να αποκτήσει έρεισμα και στο χώρο του έντυπου τύπου- το wikileaks αποφάσισε να δώσει την πρώτη αποκλειστική δημοσίευση της δεύτερης παρτίδας απορρήτων εγγράφων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στους New York Times, αλλά σε μικρότερο βαθμό και στη γερμανική Der Spiegel.
Από τις πρώτες διαρροές μαθαίνουμε πως ο ήγετης της Νότιας Κορέας Kim Jong είναι επιληπτικός ενώ αυτό κρατείται μυστικό, ενώ σε άλλα έγγραφα υπάρχει αναφορά του Αχμαντινετζάντ ως Χίτλερ, του Σαρκοζί ως γυμνός πρίγκηπας (προφανώς υπαινιγμός ότι είναι απλά διακοσμητικός στην ηγεσία της Ευρώπης και δεν έχει σχέση με τους παλιούς Γάλλους ηγέτες) ενώ σε κάποιο σημείο η Μέρκελ αναφέρεται με τον χαρακτηρισμό Teflon, που μάλλον υπονοεί ότι η Γερμανιδα Καγκελαριος δεν κολάει πουθενά και σε κανένα που προβάλει αντίσταση ή ότι κανένας δεν την πάει!
Για την Ελλάδα αναφέρονται τα εξής για την περίοδο ακριβως πριν τις προηγούμενες βουλευτικες εκλογές 4 ΟΚΤ 2009:
Για την Ελλάδα αναφέρονται τα εξής για την περίοδο ακριβως πριν τις προηγούμενες βουλευτικες εκλογές 4 ΟΚΤ 2009:
Levitte expressed optimism that a new Greek government would be “more solid” and allow greater flexibility for progress in the Greek-Macedonian name dispute. A/S Gordon agreed that either a more solid Conservative government or a Socialist government would be a stronger, more flexible partner in the negotiations. He expressed hope that if the international community could convince Macedonia to abandon the idea of a referendum and get Greece to abandon the necessity of changing passports, then progress could be made.
(www.guardian.co.uk)
(www.guardian.co.uk)